Докато човек е навел глава над екрана, не усеща тежестта, която се изсипва върху врата

...
Докато човек е навел глава над екрана, не усеща тежестта, която се изсипва върху врата
Коментари Харесай

Невролози: Смартфоновата шия е новата епидемия

Докато човек е навел глава над екрана, не усеща тежестта, която се изсипва върху врата му. Ако е наклонена на 60 градуса, е все едно, че носи на рамене 7-годишно дете Главоболието е единствено началото, следват сериозни проблеми с гръбнака
Знаете ли какво е смартфонова шия? А компютърна шия? Едно и също е. Това нов синдром на болежка, следен от експертите от Клиниката за лекуване на болежка в Горносилезийския детски здравен център в Катовице - една от най-големите педиатрични лечебни заведения в Полша. Все по-често в клиниката идват деца с разнообразни типове главоболие, болки в шията, раменете или сред лопатките. Някои от тях се оплакват от изтръпване на ръцете.

“Разпитваме ги за навиците им, преглеждаме ги главно и разпознаваме така наречен синдром на смартфоновата шия, макар че към момента няма такова заболяване в интернационалната подредба на заболяванията ” - споделя доктор Малгожата Гола от клиниката за лекуване на болката.

“Този синдром е разследване от насилственото състояние на тялото при потребление на компютър, мобилен телефон или таблет. Това води до

претоварване на една група мускули

– тези на раменния пояс, и намаляване

на друга – мускулите на врата

При събаряне на анамнезата в такава обстановка нормално се удостоверява, че детето употребява електронни устройства доста постоянно и за дълго време. Нашите рекомендации за ограничение на тези сесии постоянно се одобряват зле, изключително от децата ” - акцентира доктор Гола.

“Помагаме дейно на половината от нашите пациенти. На други 20-30 % - отчасти. Има и едни 20 %, които нямат усъвършенстване или стопират лекуването. Причината е, че не имат вяра на лечението и на възможностите за усъвършенстване. Освен това имаме работа освен с деца, само че и с лица, които се грижат за тях. Терапията изисква постоянни визити в клиниката, което възрастните не всеки път одобряват ” – изяснява лекарката.

Пациентите най-често се лекуват с нестероидни лекарствени средства, комбинации от мануална терапия, физиотерапия и лечебна физкултура за подсилване на мускулния корсет, разформироване на напрегнатите мускули, възобновяване на мускулния баланс и опазване на стойката.

За страдание, синдромът на смартфоновата шия не изчезва с израстването на децата. Напротив. Задълбочава се.

Невролозите са безапелационни, че смартфоновата шия ще е епидемията на най-новото време. За едни лекари това е болест, за други - просто неприятен табиет. Каквото и да е, сигурно не убива, само че дълго време мъчи.
Докато човек е навел глава над екрана на смарт телефона или таблета, плъзгайки с палец към идващия пост във фейсбук да вземем за пример, не усеща тежестта, която се изсипва върху гърба и шията му.

Заради продължителното натоварване на шийния прешлен мускулите на гръбначния дирек, врата, раменете и гърдите отслабват, схващат се и горните мускули на гърба. Променя се осанката на индивида, а постоянно води и до изкривеност и деформиране на гръбначния дирек.

Оттам се развиват непрекъснати признаци на:
 мигрена и главоболие болки в региона на гърба, врата и раменете дискомфорт при опъване на гърба световъртеж изтръпване на пръстите.
Според невролозите това са външните прояви на съществени контузии върху целия организъм.

И това не е всичко, споделят лекарите,
следват набръчкване на кожата на шията, поява на двойна брадичка и нагъване на кожата под ушите

Те са уверени, че скоро ще се заприказва и за смартфоново лице.

Човешката глава тежи приблизително към 5 кг, само че в наклонено състояние натоварването върху шията може да се усили неведнъж.

Ако главата е наклонена единствено с 15 градуса, натоварването на гръбнака е равно почти на 12 кг.

Извивка от 45 градуса може да се приравни на 22 кг, пресмятат физиотерапевти.

Ако пък главата е наведена на 60 градуса, това е все едно, че на раменете седи 7-8-годишно дете.

Съвременните хора държат своята глава толкоз приведена, и то за дълго време, че развиват

хипермобилност на междинния отдел

на гръбначния дирек
С течение на времето пораждат и дегенеративни промени в гръбначния дирек и в междупрешленните дискове. Появяват се хернии, протрузии, компресии на нервни коренчета, на кръвоносните съдове, развиват се и артрозни промени. А това към този момент е осезаемо за работата на цялото тяло и може да стане причина за съществени проблеми със здравето.

8 правила за облекчаване на болките
Намалете времето пред обичаните устойства. йАко работата ви е такава, че би трябвало непрекъснато да сте пред компютъра, на всеки час спирайте и се разхождайте в офиса. Ако ви се постанова незабавна връзка с някого, изберете позвъняване вместо чат. Поставете монитора тъкмо пред себе си и не прекомерно ниско. Ако въпреки всичко смарт телефонът или мониторът са по-ниско, гледайте надолу с очи, без да навеждате глава. За да не се накланяте към екрана, използвайте функционалността за увеличение на размера на текста и изображенията. Седнете по този начин, че гърбът ви да е под ъгъл 100-135 градуса по отношение на краката. Коленете би трябвало да образуват права линия с бедрата. Правете следните обикновени извършения най-малко 2-3 пъти седмично, с цел да укрепите мускулите на врата и гърба: 5-10 пъти завъртете постепенно главата надясно, след това 5-10 пъти наляво. Изпънете обратно всяко рамо, без да го повдигате. Постарайте се да докоснете рамото си с бузата на лицето си. Бройте до 30 и повторете с другата буза към другото рамо. Упражнението се повтаря няколко пъти. Сложете ръцете си на тила и деликатно натискайте напред и надолу, оказвайки противодействие с главата, тъй че да усетите разпъване на шията. Ако имате опция, ходете на масаж най-малко два пъти в месеца - по този начин ще се снеме напрежението от мускулите и ще се усъвършенства кръвообращението, което играе основна роля и за доставяне на мозъка с О2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР